Hur är Vattkoppor Transmitted?

Direkt Infektion


Individer som inte är immuna, och inte har vaccinerats, kan få vattkoppor enkelt genom att röra vid en smittad person, särskilt i området för alla öppna blåsor. Vattkoppor även kan överföras från en person till en annan genom att helt enkelt vara i närheten, på grund av det faktum att varicella zoster är en luftburen virus. Små droppar av infekterat material är utandad av den smittade personen och resa genom luften, smitta andra. Eftersom infekterade individer blir smittsam innan utslagen uppstår, kan viruset spridas ganska lätt som bärare av viruset rör sig genom befolkningen.

Indirekt Infektion


Vattkoppor infektioner kan också spridas genom indirekt kontakt. Vidrör något som har berörts av någon som är smittad av vattkoppor viruset, och i de smittsamma stadier av sjukdomen, kan orsaka vattkoppor infektion. Alla utsläpp från en öppen blister är särskilt smittsam.

Bältros


När vattkoppor infektion har gjort sitt, förblir varicella zoster-virus har gett in i nervrötterna i ryggraden. Hos vissa personer framträder den igen, senare i livet, som herpes zoster, eller bältros. Även bältros är inte smittsam, kan de blåsor som upplevs av en bältros lidande sprida vattkoppor till personer som inte har förvärvat immunitet.

Vaccinering


Den vattkoppor vaccinet är extremt effektiv, men ibland immuniserade individer utvecklar en mild vattkoppor infektion. När detta händer, de är smittsamma och kan sprida vattkoppor till andra genom både direkt och indirekt kontakt.


Articles Liés