Bältros Blister Symptom

Den mest kända symptom på bältros, en smärtsam viral villkor, är en rödaktig utslag, komplett med blåsor, som visas på kroppen. Det är lätt att säga att du har tillstånd när dessa vätskefyllda blåsor visas. Medan det finns inget sätt att bota bältros, det finns sätt att lindra allvarligt tillståndet och göra utslag mindre smärtsam och kliande. Att behandla bältros blåsor på rätt sätt kan hjälpa dig att undvika ärrbildning, infektion och framtida smärta.

Orsaker


Om du har haft vattkoppor, är du i riskzonen för bältros. Den vattkoppor virus (varicella zoster) kan ligga vilande i kroppens nerver. Bältros uppstår när vattkoppor viruset reaktiverar. Teoretiskt någon som har haft vattkoppor kan utveckla bältros som helst, men bältros vanligtvis i människor äldre än 50 eftersom immunförsvaret försvagas med åldern, vilket gör att vattkoppor viruset att återaktivera. Personer med försvagat immunsystem, till exempel personer som genomgår kemoterapi eller tar immunosuppressiva läkemedel, löper också högre risk att utveckla bältros.

Andra symptom


Människor som har bältros upplever andra symptom innan utslag och blåsor visas. De första symptomen på bältros inkluderar skytte smärta, sveda och stickningar. Dessa uppstår ofta på ena sidan av kroppen eller ansiktet. Andra tidiga bältros symtom är trötthet, svaghet och orolig mage. Vissa människor har bara dessa bältros symptom och aldrig får hudutslag eller blåsor, även om detta är relativt ovanligt.

Blåsor


Bältros utslag och blåsor debuterar vanligen några dagar efter de första bältros symptom. Det första tecknet på bältros utslag är röda knölar, som ofta förekommer på ena sidan av ansiktet eller kroppen. Dessa knölar utvecklas till vätskefyllda blåsor. Blåsorna skorv över i allt från 3 till 10 dagar, och utslag i sig försvinner i 3 till 5 veckor. När blåsorna läker, kan de ändra hudfärg permanent.

Behandling


Bältros är ofta behandlas med antivirala läkemedel, som inte botar sjukdomen, men förkorta dess varaktighet och minska risken för att utveckla postherpetisk neuralgi, ett tillstånd där smärtan varar även efter utslag läker. Steroider kan också hjälpa lätthet bältros smärta och förhindra postherpetisk neuralgi. Bältros blåsor kan specifikt behandlas med en lotion som innehåller läkemedel eller med cool komprimerar, som båda kommer att lindra smärta och klåda. Det är också viktigt att inte repa eller plocka på blåsor; Detta kan infektera blåsor och orsaka ärrbildning.

Försiktighetsåtgärder


Bältros är inte smittsamma. Emellertid vätskan i blåsorna innehåller varicella zoster virus. En person som inte har haft vattkoppor kan få sjukdomen om de kommer i kontakt med vätskan från bältros blåsor. Om du har bältros, är det bäst att hålla sig borta från gravida kvinnor och spädbarn.


Articles Liés