Abortpillret Fakta

Den abortpillret är en icke-kirurgisk alternativt förfarande för att avbryta en graviditet. Om administreras i ett tidigt skede, kan det vara en effektiv metod för en kvinna som inte är bekväm med andra mer invasiva alternativ. P-piller har godkänts av FDA, och det finns inga långsiktiga effekter på framtida fertilitet. En kvinna kan gå på att ha friska graviditeter efter att ha använt abortpillret, säger Feministiskt Kvinnors hälsa Center (23 Mar 2009).

Vad är abortpillret?


RU-486, allmänt känd som abortpillret är ett receptbelagt läkemedel som används för att avsluta en tidig graviditet. I USA säljs det som Mifeprex eller tidig Option, enligt RU486Facts.org.

Hur fungerar det?


RU-486 fungerar genom att blockera progesteron, ett hormon som är nödvändigt för att fortsätta en graviditet, med läkemedlet mifepriston, en artificiell steroid. Misoprostol, en prostaglandin, ges 48 timmar senare för att inducera livmodersammandragningar och utvisa embryot, säger Feministiskt Kvinnors hälsa Center (23 mars 2009).

När ska jag ta abortpillret?


Den abortpillret får endast vidtas om det har gått mindre än 49 dagar från din senaste menstruation. När det tas senare, sjunker effektiviteten och förekomsten av komplikationer kan uppstå, enligt RU-486Facts.org.

När båda läkemedlen tas enligt anvisningarna, kan effektiviteten vara 95-97% om det tas inom de första två veckorna av graviditeten, enligt Feminist Kvinnors hälsa Center (23 mars 2009).

Var kan jag få abortpillret?


Endast läkare som uppfyller stränga kvalifikationer levereras mifepriston. Den abortpillret är inte tillgänglig för köp över disk och är inte juridiskt säljs på internet.

Kliniker med hög andel aborter är mer benägna att erbjuda RU-486 som ett alternativ, enligt RU486Facts.org

Biverkningar


De biverkningar av abortpillret är kraftiga blödningar, illamående, kräkningar, diarré, huvudvärk och smärtsamma kramper. Dessa är i huvudsak orsakas av andra läkemedel som administreras, misoprostol.

Missuppfattningar


RU-486, den abortpillret är inte samma som på morgonen efter-piller, som är känd som Plan B. Det är två helt olika mediciner som ska användas för olika situationer.
Plan B, eller "Morning After Pill," innehåller samma mediciner som vanlig födelsekontroll och är tänkt att förhindra graviditet. Den abortpillret används för att avsluta en graviditet efter är har etablerats, säger Feministiskt Kvinnors hälsa Center (23 Mars 2009) tydligt.

Varningar


Om du har vissa förutsättningar för abortpillret kanske inte för dig. Blodproppsbildning störningar, binjuresvikt, svår blodbrist och ärvt porfyri är alla skäl som RU-486 kanske inte är ett bra val för dig. Andra faktorer skulle vara binjuresvikt, svår anemi, utomkvedshavandeskap och allergi mot de mediciner som finns i abortpillret, säger Feminist Kvinnors hälsa Center (23 mars 2009).
En kvinna ska noga överväga alla riskfaktorer innan du tar något abortpillret.
En ökad risk för sepsis (en allvarlig infektion i blodet), har också rapporterats med RU-486, enligt Food and Drug Administration.


Articles Liés