Hur lång tid efter exponering för rabies måste människor vaccineras?

Rabies är ett virus som oftast sprids till människor via bett av ett infekterat djur. Djuren oftast drabbats av rabies i USA är fladdermöss, skunkar, prärievargar och tvättbjörnar. I utvecklings och länder i tredje världen, är mest sannolikt att komma från herrelösa hundar en rabies-smittade bett. Viruset i sig orsakar akut encefalit hos alla däggdjur och, barring behandling är nästan alltid dödligt.

Pre-Exponering Rabies Vaccination


För det första är det viktigt att notera att rabiesvaccination definieras som en pre-exponeringsbehandling. Det finns två typer av vacciner som är tillgängliga i USA, och båda är utvecklade genom användning av inaktiva, eller dödas, form av viruset. Båda typerna anses lika säkra och effektiva. Vaccinet är oftast ges till dem som anses löpa större risk för att smittas av viruset, till exempel veterinärer, internationella resenärer, djurskötare och andra vars verksamhet ofta sätta dem i kontakt med potentiellt rabiessmittade djur. Vaccination före exponeringen består av en serie på tre till fem skott i deltamuskeln i armen. Även om du har vaccinerats, om du misstänker att du har blivit utsatt för rabies måste du omedelbart söka läkarvård.

Post-Exponering Rabies Behandling


Människor som har fått vaccinationer rabies är inte immuna mot viruset. De är fortfarande skyldiga att ta emot ytterligare två vaccindoser, en direkt efter exponering för viruset och den andra tre dagar senare. De som inte har vaccinerats före exponering krävs för att få en dos av immunglobulin och en dos av vaccinationen så snart som möjligt efter den misstänkta smittan. Efterföljande doser av vaccinationen ges sedan på dag tre, sju, 14 och 28 också en viktig del av direkt efter exponering rabies Behandlingen består av noggrann rengöring av såret med tvål och vatten eller, om möjligt, en virusdödande medel såsom en lösning av providine-jod.

The Bottom Line


Tveka inte att söka vård om du misstänker att du har blivit smittad med rabies. Även behandling efter exponering betraktas som en medicinsk brådska, i motsats till en akut sjuk bör du inte fördröja beslutet att söka läkarvård. Även om rabiesvirus kan ha en variabel inkubationstid, allt från några dagar till mer än ett år, är det absolut nödvändigt att få behandling före utvecklingen av symptom, det vill säga, feber, huvudvärk, förvirring, ångest, svårigheter att svälja, partiell förlamning , sömnlöshet och kraftig salivavsöndring. När symtomen har börjat utveckla, är prognosen för att överleva rabies mycket små.


Articles Liés