Orsaker till Peyronies sjukdom

Peyronies sjukdom är ett tillstånd där din penis böjer under erektion på grund av tjock ärrvävnad under huden. Även om forskningen fortsätter för att fastställa orsaken, det finns flera teorier som studeras. Utöver din penis böjning under erektion, kan du uppleva smärta och, i extrema situationer, erektil dysfunktion.

Skada


Man tror att skador eller trauma till din penis kan orsaka små blodkärl att brista. Om spricker inte läker normalt, kan det orsaka en tjock ärrvävnad eller plack som orsakar din penis att deformeras. Traumat kan ske under extremt kraftig samlag eller under medicinska procedurer såsom kateterisering eller cystoskopi.

Autoimmune oordning


En teori är att Peyronies kan orsakas av en autoimmun sjukdom i vilken immunsystemet kan leda till att plack skall bildas i penis. Det anses inte vara relaterade till andra autoimmuna sjukdomar.

Inherited Onormal Collagen skick


Enligt Mayo Clinic, kan det vara en genetisk sjukdom som ett resultat av abnorm reglering av kollagen.

Mediciner


Peyronies sjukdom kan vara en bieffekt av vissa läkemedel såsom betablockerare. Det har varit i sällsynta fall orsakats till följd av att en antihypertension medicinering kallas propranolol.

Riskfaktorer


Om du har vissa tillstånd eller sjukdomar, du löper större risk att utveckla Peyronies sjukdom. De inkluderar diabetes, lupus eller andra bindväv, och E-vitaminbrist.

Varning


Om samlag blir smärtsamt eller svårt, bör du rådfråga din läkare för behandling.


Articles Liés