Nervskador som orsakas efter att ha Bältros

Herpes zoster, allmänt känd som bältros, är ett virus som infekterar nervrötterna av en viss del av kroppen, vanligen halsen eller bröstet. Bältros är faktiskt samma virus som vattkoppor. Efter ett enskilt kontrakt vattkoppor viruset kvar vilande i kroppen. När den "vaknar" i den vuxna kroppen, yttrar den sig som bältros. Bältros förekommer oftare hos äldre vuxna och personer med nedsatt immunförsvar. Medan de flesta som upplever bältros kommer återhämta sig helt och aldrig drabbas av det igen, kommer 12-15 procent av individer har bestående smärta från bältros. Termen för bestående bältros smärta till följd av nervskador som orsakas av bältros är "postherpetisk neuralgi."

Orsak


Postherpetisk neuralgi uppstår när nervtrådarna skadas permanent av bältros virus. De skadade nervtrådarna inte kan kommunicera med hjärnan, sänder överdrivna signaler om smärta eller känslighet när det inte finns något annat inget fel. Att skjuta behandling av den initiala bältros ökar chanserna att få postherpetisk neuralgi.

Symptom


Symtom på postherpetisk neuralgi förekomma när det ursprungliga utbrottet av bältros inträffade, såsom nacken, till exempel. Lider av postherpetisk neuralgi kan uppleva brännande, stickande smärta, känslighet, djup värk, domningar eller klåda. Sällsynta fall av postherpetisk neuralgi leda till muskelsvaghet eller förlamning.

Förebyggande


En vattkoppor vaccin rekommenderas för äldre vuxna som aldrig har haft vattkoppor eller vuxna som aldrig har vaccinerats för vattkoppor. Eftersom bältros orsakas av vattkoppor viruset, kan en vattkoppor vaccin förhindra ett utbrott av bältros, eller åtminstone kraftigt minska dess svårighetsgrad och minska risken för postherpetisk neuralgi. Vuxna som redan har haft vattkoppor eller vattkoppor vaccin kan få en bältros vaccin, som är en enda förebyggande injektion.

Läkemedelsbehandlingar


Antidepressiva läkemedel kan förskrivas till en individ som lider postherpetisk neuralgi, även om att enskilda inte uppvisar tecken på verklig depression. Antidepressiva läkemedel är ett kraftfullt verktyg i kampen mot postherpetisk neuralgi, eftersom de verkar på hjärnans kemi genom att reglera de kemikalier som styr smärtsignaler, serotonin och noradrenalin. Antiepileptika, förskrivna till människor som lider av kramper, kan också bidra till att minska postherpetisk neuralgi. Oxikodon läkemedel, såsom Oxycontin, är kraftfulla smärtstillande medel som också kan föreskrivas. Lidocaine hudfläckar kan också hjälpa om tillämpas på drabbade området.

Nerve Stimulation Behandlingar


Transkutan elektrisk nervstimulering är behandling som innebär att placera elektroder över drabbade områdena. Elektrod avger en liten elektrisk puls som stimulerar nervändarna, uppmuntrar kroppen att producera mer endorfiner, sina egna naturliga smärtstillande medel. Ryggmärg eller perifer nervstimulering liknar transkutan elektrisk nervstimulering, men elektroderna är inbäddade under huden. Elektroderna är i allmänhet implanteras under huden på de övre skinkor.


Articles Liés