Om Bältros (herpes zoster)

Bältros, även känd som herpes zoster, är en infektion som är viral i naturen som är i stånd att fälla ut en mycket smärtsam utslag. Bältros kan täcka en persons kropp från midsection av ryggen hela vägen runt på ena sidan av bröstet. Bältros orsakas av samma virus som vattkoppor. Viruset kan ligga vilande i nerverna hos en person i år innan de slutligen blir aktivt och orsakar bältros. Det finns vissa fall av bältros som utvecklar allvarliga komplikationer men normalt tillstånd kan hanteras med behandling.

Orsaker


Ett virus som kallas varicella zoster-virus är vad som orsakar bältros. Det är en av herpesvirus, relaterade till de som kan orsaka munsår nära munnen och herpes i underlivet. Alla som har haft ett fall av vattkoppor kan senare utveckla bältros, eftersom viruset kommer att få tillgång till nervsystemet, om det inte är helt utrotad under vattkoppor fasen. Med tiden av skäl som är okända, kan det vilande viruset återuppväcka och resa upp nervändarna att bryta ut i utslag som kännetecknar bältros. Det finns en teori om att ett immunsystem som har försvagats av ålder eller av andra faktorer kan utlösa detta problem.

Symptom


En av de klassiska tecknen på bältros är ett utslag som utvecklas på bara en sida av kroppen. Detta utslag kommer att bestå av ett antal blåsor och vanligtvis bildas i mitten av personens rygg och gör sin väg till bröstbenet. Detta utslag kan också uppstå runt ett öga eller på en enda sida av ansiktet eller halsen. En smärta som brinner eller stickningar i naturen föregår ofta utslag med ett par dagar. Smärtan kan bli intensiv när utslag och blåsor bildas som så småningom sönder och har en skorpa form på dem. Feber, kan huvudvärk och frossa vara närvarande och en orolig mage är inte uteslutet. Varje touch till det drabbade området kan leda till svår smärta för den som lider av bältros; i vissa fall denna smärta gör läkarna tror att kanske något i stil med njursten är den skyldige när det inte är.

Vid risk för bältros


Någon som har drabbats av vattkoppor kan someday utveckla bältros. Vanligtvis sjukdomen uppträder hos vuxna som är äldre än 50 år, men det kan hända att de yngre också. Någon som har bältros kan överföra sjukdom till en person som aldrig tidigare haft vattkoppor. I sådana fall kan den infekterade individen komma ner med vattkoppor och inte bältros. Bältros kan inte spridas till en person med ett friskt immunsystem som redan har drabbats av en släng av vattkoppor. Medan majoriteten av människor kommer att ha bara ett fall av bältros, är det möjligt att ha mer än en gång, men i sådana fall kommer den att visas i en annan del av kroppen.

Bältros Komplikationer


Smärtan i samband med bältros kan kvarstå även efter utslag och blåsor har gått. Detta kallas postherpetisk neuralgi och sker till 20 procent av de som har bältros. Huden kan vara extremt känsliga för beröring i sådana fall, med även den minsta kontakt resulterar i stark smärta. Andra komplikationer som kan uppstå med bältros inkluderar hjärninflammation som kallas encefalit, hörselproblem och blindhet, men sådana problem är mycket sällsynta. Ett mer allmänt sett problem kan hända när blåsorna från bältros inte är ordentligt omhändertagna, med bakteriella infektioner som följd.

Behandlingar


Ett fall av bältros kommer att läka av sig självt i de flesta fall, men behandling kan hjälpa till med smärtan och minska risken för komplikationer. Antivirala läkemedel såsom Valtrex, Famvir och Zovirax kan förkorta den tid som symtom kvarstår och även lindra de hårda symptom. Antiinflammatoriska läkemedel kan hantera alla svullnad kopplat till bältros och smärtstillande kan minska smärtan. Receptbelagda narkotika är ibland utnyttjas när smärtan av bältros är extrem. Aktuella salvor kan användas för att behandla blåsor från utslag. Kan hanteras postherpetisk neuralgi med med hjälp av smärtstillande och ibland antidepressiva och antikramp läkemedel används för att lindra smärta från detta villkor.


Articles Liés