Utveckling av Bältros Utslag

En bältros utslag kan uppträda plötsligt och är oftast placerad på ena sidan av kroppen. Alla som någonsin har haft vattkoppor är i riskzonen för utveckling av bältros senare. Enligt byrån för Healthcare för forskning och kvalitet, amerikaner gör cirka 2,1 miljoner läkarbesök varje år på grund av komplikationer från bältros. Vuxna äldre än 65 är sju gånger större risk än yngre att drabbas av bältros.

Identifiering


Bältros orsakas av samma virus (herpes zoster) som orsakar vattkoppor. Detta virus fortsätter att dröja efter vattkoppor avtar och kommer alltid att vara närvarande i kroppen.

Orsaker


Orsaken till bältros utslag kan vara stress eller immunbrist (t.ex. med cancerbehandling). Den herpes zoster-virus reaktiverar och orsakar bältros utslag.

Symptom


Smärta kan upplevas i flera dagar innan de bältros utslag visas. Utslagen börjar som små röda blåsor som fortsätter att bryta ut i 3 till 5 dagar. Det kan visas på en sida eller i ett band runt kroppen. Utbrott kan pågå tre eller fyra veckor.

Effekter


Smärta som resulterar från en bältros utslag kan vara allvarliga. Ibland kan det vara svår smärta utan utslag. Detta kan göra diagnos av bältros svårt. Den bältros utslag är smittsam och kan spridas till människor som inte har haft vattkoppor. Den nyligen smittade personen skulle utveckla vattkoppor, inte bältros.

Behandling


Vissa antivirala läkemedel kan förkorta bältros. Detta läkemedel måste startas tidigt för att vara effektiva. Vissa patienter kan få potenta smärts för att hantera sin smärta.


Articles Liés