Bariatric procedurer

För vissa människor, bantning och motion fungerar aldrig. De förblir överviktiga även efter år av att försöka gå ner i vikt. Men fetma är associerad med en mängd missförhållanden, bland annat högt blodtryck, diabetes och hjärtsjukdomar. Det kan också vara en källa till låg självkänsla och depression. Så för människor som känner att de kommer aldrig att kunna få till en normal vikt på egen hand, kirurgisk viktnedgång, känd som en bariatric procedur, kan vara ett attraktivt alternativ.

Grunderna


Bariatric förfaranden innebär att ändra din mage så att kaloriintaget begränsas. Flera olika förfaranden är tillgängliga, var och en med olika risker, fördelar och krav. I allmänhet kan en läkare känner att du är en bra kandidat för en operation om du uppfyller något av dessa kriterier:
-Du Minst 100 pounds övervikt eller ditt BMI är 40 eller högre.
-Din BMI är 35 eller högre och du har en samexisterande, fetmarelaterad sjukdom.
-Du Gjort allvarliga försök att banta, men misslyckats. Av allvarliga, läkare menar exempelvis tekniker såsom beteendeterapi, en kost ordinerats av läkare, beteendeförändring och grupper som Viktväktarna.

Roux-en-Y gastric bypass


Roux-en-Y gastric bypass innebär förbi större delen av magen, tillsammans med de första två meter eller så av tunntarmen. Efter operation magen kommer att känna full mycket snabbare på grund av sin begränsade storlek. Dessutom är kalori absorption reduceras eftersom maten är i kontakt med tunntarmen under en kortare period.
Det finns ett par varianter till denna operation. Det kan göras laparoscopically, med så många som ett halvt dussin små snitt snarare än ett stort snitt. Långa, tunna rör används för att guida verktyg på plats genom snitten. Tanken är att skapa mindre ärrbildning, mindre smärta och en snabbare återhämtning.
En procedur som kallas distal gastric bypass ibland utförs på patienter mer än 200 pounds övervikt. I huvudsak är en större del av tunntarmen förbikopplas. Denna procedur ökar risken för närings komplikationer.

Biliopancreatic Diversion


I biliopancreatic avledning, minskar en kirurg kapacitet i magen med ett blygsamt belopp och utför en mer extrem bypass än i Roux-en-Y förfarandet. Denna operation är för de tyngsta människor, och blir allt mer populärt. Liksom distala gastric bypass, kan biliopancreatic avledning leda till att patienten har problem att få tillräckligt med näring.

Justerbara Gastric Band


En kirurg kan installera en justerbar gastric band för att begränsa en patients kaloriintaget. Det är en uppblåsbar band som bildar en cirkel runt magen och kan justeras enligt patientens behov förändras. Eftersom det inte innebär byte av tunntarmen, inte bär en hög risk för näringsbrist. Dock är viktminskning mindre än i de andra förfaranden, så det är ofta rekommenderas för patienter vars fetma är inte så svår. Det är den bariatric förfarande med minsta kirurgiska risker.

Gastroplasty


Gastroplasty är också känd som mage-häftning kirurgi. Med klamrar och ett band, en kirurg modet en liten påse från den övre delen av magen, med en ca 1 cm hål vid sin botten. Detta begränsar passage av mat in i den nedre delen av magen och tarmarna. Detta förfarande är att förlora popularitet som kirurger och patienter väljer förfaranden med en gastric bypass-komponent, vilket leder till mer åstadkommande och varaktig viktminskning, eller en justerbar gastric band, vilket leder till färre komplikationer.


Articles Liés