Symtom på hjärtmask sjukdom hos människor

Hjärtmask sjukdom drabbar oftast hundar och katter, men i sällsynta fall kan också spridas till människor och orsaka en del besvärande symtom.

Vad är hjärtmask?


Hjärtmask är en parasit som överförs via insektsbett främst från myggor, och ibland loppor, fästingar, löss och flugor. När en infekterad insekt biter en människa, larverna dör ofta, men ibland kan de överleva och bosätta sig i organ, oftast lungorna. När de så småningom dör detta kan leda till lesioner, noder eller granulom.

HPD


När maskarna dör och lämnar dessa skador, detta är ett tillstånd som kallas human lung dirofilariasis (HPD). Många människor som har HPD upplever inga symtom alls, och bara ta reda på att de har sjukdomen när de får en lungröntgen för något annat. Men, kommer en del människor utveckla några symptom.

Symptom


Med HPD, kan en person uppleva en ihållande hosta och kan ha lite bröstsmärtor. Dessa symtom är besläktade med de för andra tillstånd som cancer eller tuberkulos, och vem som helst med en kronisk hosta eller bröstsmärta ska besöka sin läkare. En HPD lidande kan också uppleva en mild feber och oförklarlig trötthet.

Diagnos


Om lesioner från HPD visa upp på en lungröntgen, är fler tester göras för att utesluta andra villkor. En excision och biopsi utförs för att avgöra om det är HPD.

Prognosis


HPD är ett mycket ovanligt tillstånd, och under de senaste decennierna de medicinska och veterinära samhällen har gjort stora framsteg i att förebygga och upptäcka. Inga människor har dött av detta villkor.


Articles Liés