Vad är testosteron Används för?

Testosteron är ett naturligt förekommande steroidhormon som också tillverkas och säljs som ett läkemedel. De syntetiska versionerna används för att behandla ett antal medicinska tillstånd, för att hjälpa till sexuell utveckling och för att lindra testosteronbrist under hormonbehandling. Även förbjudas från de flesta sporter, har idrottare använt testosteron för att förbättra prestanda.

Vad är testosteron?


Testosteron är en steroid hormon som produceras i testiklarna av däggdjurs män, i mycket mindre mängder av äggstockarna hos kvinnor, och av binjurarna av båda könen. Hos män producerar spermier, och under puberteten, ger det maskulina egenskaper, fördjupa rösten och att främja tillväxten av ansikts-och kroppsbehåring. I muskelvävnad, agerar testosteron som en androgen, stimulera muskeltillväxt genom att öka proteinsyntesen. Det främjar också bentäthet, förebygga benskörhet.

Farmaceutiska Versioner


Forskare först isolerade testosteron på 1930-talet och började syntetisera läkemedels versioner kort därefter. Ett antal läkemedelsföretag nu tillverkar versioner av testosteron som modifieras kemiskt så att levern inte kan bryta ned dem lätt, vilket gör att deras effekter för att hålla längre (och doseringar som ska administreras mindre ofta).

Medicinsk användning


Testosteron har ett antal medicinska användningsområden. Läkare använder den för att behandla hypogonadism (lågt spermie) som kan orsakas av kemoterapi, njursvikt, levercirros, medfödda förutsättningar, sarkoidos (en sjukdom som förvärrar lungorna och organ), eller skador på hypotalamus, hypofysen eller testiklarna . Testosteron har också använts för att behandla bröstcancer hos kvinnor.

Eftersom testosteron främjar tillväxten av muskelvävnad och ökar bentätheten, har läkare också fastställt dem att behandla medicinska tillstånd, sjukdomar eller cancer som orsakar muskelförtvining. Vissa av dessa tillstånd innefattar multipel skleros, muskeldystrofi, Lou Gehrigs sjukdom (ALS) och de senare stadierna av AIDS.

Dessutom har forskare börjat försök med hjälp av testosteron som en reversibel manliga preventivmedel.

Hormonbehandling


Efter 25 års ålder, en man naturliga produktion av testosteron börjar minska med cirka 2 procent per år. Denna naturliga degeneration kan leda till lägre libido, svårigheter att koncentrera sig eller komma ihåg, depression, gallring hud, erektil dysfunktion, trötthet, och en förlust av muskler och öka i kroppsfett. Andra förändringar kan innefatta förändringar i hur kroppen bearbetar kolesterol, sänkt antal röda blodkroppar (mild anemi) och osteoporos.

Läkare använder testosteron under hormonbehandling för att lindra eller vända dessa effekter och förbättra livskvaliteten. Typiska doserings för hormonersättningsterapi varierar från 50 mg till 400 mg var 2-4 veckor.

Sexuell Utveckling


Läkare har använt testosteron för att främja manliga egenskaper hos ungdomar som lider av fördröjd pubertet. Testosteron kan också förskrivas till kvinnor till manliga individer med könsidentitetsstörning som söker en mer maskulin utseende (ökad muskel och ansiktshår) och en djupare röst.

Friidrott


Även om användningen av testosteron är förbjuden av de flesta idrottsorganisationer, har idrottare i ett brett utbud av sport används den för att förbättra prestanda. Testosteron är muskelbyggande egenskaper kan förbättra återhämtning efter krävande träningspass och ytterligare muskler leder ofta till större styrka vinster.

I USA är det olagligt att inneha testosteron utan recept, och FDA har inte godkänt det för rekreation.


Articles Liés