Vilka är de behandlingar för ALS sjukdom?

Den neurologiska sjukdomen amyotrofisk lateralskleros ofta förkortat ALS och brukar kallas Lou Gehrig sjukdom, den senare i bekräftelse av den amerikanska basebollspelare som dog 1941 efter att slåss sjukdomen. Enligt Mayo Clinic, finns det cirka två fall av ALS bland varje 100.000 personer världen över, och upp till 10 procent av dessa händelser är ärftliga.

Egenskaper


ALS är en kronisk och obotlig sjukdom som ofta riktar armar, händer, fötter och ben först innan sprida sig till andra områden. Tidiga symtom är ryckningar och svaghet i dessa fyra platser, liksom sluddrigt tal, följt av kramper i muskler, svårigheter att svälja, droppfot (problem lyfta tårna och främre delen av foten) och allmän klumpighet. I de senare stadierna, då utmaningarna i samband med ALS skrider, individer förlora kontrollen över sina muskler på grund av förlamning, så småningom leder till en oförmåga att andas, tugga, flytta, tala eller svälja.

Riluzole


Den Food and Drug Administration har godkänt endast ett läkemedel för användning i att hejda utvecklingen av ALS, riluzole (varumärke Rilutek). Även om de exakta mekanismerna i dess effektivitet förblir oklara, forskare tror drogen fördröjer försämring av motoriska nervceller genom att minska mängden av den kemiska substansen glutamat i hjärnan. För höga halter av glutamat tycks bidra till spridningen av ALS.

Riluzole ger patienter - särskilt dem som har problem att svälja - flera ytterligare månader i livet. Det ökar också den tid som patienterna kan undvika att använda en ventilator att andas. Dock är läkemedlet inte kan vända befintliga skador, och det kan ge allvarliga biverkningar som inkluderar leverskador.

Andra mediciner


Läkare ordinera ofta andra läkemedel för ALS-patienter att behandla och minska symptom som minskar deras förmåga att njuta av livet. Till exempel kan mediciner hjälpa till att lindra förstoppning, kramper och spasmer i muskler, depression, överskjutande slem och saliv, trötthet, smärta och sömnproblem.

Arbetsterapi


Eftersom ALS leder till minskad muskelkontroll och en resulterande oförmåga att röra sig lika lätt, kan arbetsterapi hjälpa patienter att välja och använda de hjälpmedel de behöver för att njuta av långvarig rörlighet. Till exempel kan en arbetsterapeut lämna uppgifter om vilka hängslen, ramper, vandrare eller rullstolar är bäst för en persons specifika situation.

Physical Therapy


Sjukgymnastik är viktigt för människor som lider av ALS för att hjälpa dem att behålla kontrollen över sina muskler så länge som möjligt. Behandlingar inkluderar skonsamma aktiviteter som ger aerobic, hjärt och muskelrelaterade förmåner, såsom simning och ridning en stillastående cykel. Förutom att upprätthålla muskelstyrka, kan sådana övningar också förhindra eller minska depression och trötthet, medan stretching tekniker hjälper stopp muskler från upphandlande och producera obekväma spasmer.

Logoped


Som ALS-patienter tappar muskelkontroll, lider de av allt mer allvarliga problem med att kommunicera effektivt genom tal. Logopeder kan introducera olika sätt att komma runt denna svårighet, såsom metoder för att producera tydligare tal, tekniker för att interagera med andra utan att använda tal, och förslag på hjälpmedel som talsyntes i mer avancerade fall.


Articles Liés