Hur du handskas med Sundowners syndrom

Sundowners syndrom är förvirring och agitation som bara kan visas eller förvärras på kvällen. Den exakta orsaken till solnedgången syndrom är inte känd. En teori håll att det kan vara början på Alzheimers sjukdom. Vissa forskare tror att det är relaterat till sömnstörningar. Symtom kan vara humörsvängningar, agitation, förvirring och paranoida beteende. Det finns inget botemedel mot kvällsdrink syndrom. Men det finns sätt att hantera och förbättra livskvaliteten för de drabbade.

Instruktioner


•  Behandla andra medicinska tillstånd. Läkarna tror depression hos äldre kan bidra till kvällsdrink syndrom. Antidepressiva läkemedel kan hjälpa. Se en läkare för en fullständig fysisk och översyn av sjukdomshistoria för att utesluta andra sjukdomstillstånd som kan bidra till symtomen.

•  Utveckla goda sömnvanor. Trötthet och sömnstörningar är associerade med kvällsdrink syndrom. Att få en god natts vila kan hjälpa. Begränsa koffeinhaltiga drycker och alkohol som kan störa sömnen. Gå till sängs och vakna upp vid samma tidpunkt varje dag.

•  Minska agitation. Tänk musikterapi som har visat sig hjälpa personer med kvällsdrink syndrom känna sig lugnare. Aromaterapi och få en massage kan också minska spänningar.

•  Tänk ljusterapi. För vissa individer som sitter med en ljuslåda för en period kan minska symtomen. Tala med en läkare för att avgöra om det kan vara ett lämpligt alternativ behandling.

•  Planera aktiviteter under dagen när förvirringen är mindre. Eftersom symtomen är värre på kvällen, använder dagsljus för att göra sysslor och besöka vänner. Delta i lugna aktiviteter på kvällen.

•  Hitta ett stödsystem. Kontakta Alzheimers Association för information om stödgrupper och tjänster för vård tagare. Fråga din läkare för information om ytterligare resurser i ditt område.

•  Installera ett larmsystem för att varna dig om din älskade lämnar huset. Om du är vaktmästaren av älskad med kvällsdrink syndrom, vidta försiktighetsåtgärder för att se till den personens säkerhet. Vissa personer med kvällsdrink kan vandra under kvällen eller försöka springa iväg.

Tips


  • Att ta hand om en nära anhörig med kvällsdrink är svårt. Det är viktigt för dig att få tid för dig själv. Hitta sätt att minska stress, såsom motion, och ta pauser från dina bevakning arbetsuppgifter. Fråga vänner och familjemedlemmar om hjälp.

Articles Liés