Testosteron Ersättning för benskörhet

Låga testosteronnivåer hos äldre män kan sätta dem i riskzonen för benskörhet, som är ett tillstånd där benen har blivit så svag, porösa och sköra att de kan knäppa som en kvist med lite provokation. Kvinnor lider av benskörhet ännu oftare än män. Testosteronbehandling kan vara ett bra val för en ung, frisk man som har låga testosteronnivåer; är dock denna terapi inte lämpligt för äldre män, enligt Arthritis Foundation. Kvinnor kan eller inte kan dra fördel av testosteronbehandling, men användningen av testosteronbehandling för kvinnor är fortfarande i experimentstadiet.

Överväganden


Fastställande av huruvida en äldre man med låga testosteronnivåer bör genomgå testosteronbehandling är baserad på hans prostata hälsa och kolesterol profil. Testosteron substitutionsterapi kan öka nivåerna av dåligt kolesterol (low-density lipoprotein). Testosteron kan uppmuntra prostatacancer, vilket inte är bra.

Egenskaper


Bevis för att en mans testosteronnivåer är låga inkluderar trötthet, depression och nervositet, minskad sexlust och oförmåga att behålla en erektion, dåligt minne och koncentration, och varma svettningar och vallningar. Ett annat tecken är frånvaron av skäggväxt.

Kvinnor


Postmenopausala kvinnor som genomgått testosteron och östrogenbehandling upplevt en ökning av bentäthet, vilket avvärjer benskörhet, enligt test America Medical Center. Dessa kvinnor fann också att deras sexuella lust och nivån på sexuell upphetsning ökade. De hade sex oftare och ökad sexuella fantasier.

Mayo Clinic förklarar att testosteronbehandling inte är lämplig för kvinnor som är postmenopausala och har haft livmoder eller bröstcancer, eller lever-eller hjärt-kärlsjukdomar. Kvinnor är oftast bara ordineras testosteron om de har tillräckligt med östrogen nivåer. FDA har inte godkänt testosteronbehandling för kvinnor eftersom det finns biverkningar, såsom att förvärva manliga fysiska egenskaper. En kvinna som är gravid ska inte ta testosteron eftersom hennes foster kan ta på manliga egenskaper.

Risker


Testosteron, som östrogen, gör skydda sina ben. Men att behandla en man med testosteron i ett försök avvärja porösa ben eller andra problem kan vara riskabelt och anses kontroversiellt. Om en man har haft bröstcancer eller prostatacancer, bör han inte ens överväga testosteronbehandling, eftersom testosteron kan leda till hormonkänsliga cancerformer växer snabbt, konstaterar Dr Michael A. Werner, MD, en manlig menopaus specialist. Testosteronbehandling kan också leda till vätskeretention, vilket gör ben och vrister svullnar samt försämring av blodtrycket som redan är hög. Vätskeretention är förknippad med hjärtsvikt också.

Alternativ


Om en man inte kan ta testosteronbehandling, kan han ta andra droger för att avvärja manlig osteoporos, inklusive teriparatid, alendronat och risedonrate, vilket stimulerar nya bentillväxt.


Articles Liés