Hur du förstå din kontaktlins recept

Under 2004 har lagstiftning som antogs som tillät amerikanerna att få en kopia av sina kontaktlinser recept, så att de kan leta efter sina linser. Dessförinnan hade kontaktlinser som skall köpas direkt från ögat vårdgivaren. Ett recept är vanligtvis bra i minst ett år. Medan tal skrivna på din kontaktlins recept kan se ut som något slags komplicerad kod, de är faktiskt ganska lätt att förstå när du är beväpnad med rätt information.

Instruktioner


•  Bekanta dig med förkortningar. De första förkortningar som du behöver lära dig är OS, OD och OU. OS hänvisar till det vänstra ögat, OD hänvisar till det högra ögat, och OU hänvisar till båda ögonen. Detta bör hjälpa dig att förstå vilka objektiv varje nummer hänvisar till, eftersom många människor har en annan recept för varje öga.

•  Förstå brytnings kraften i dina linser. Detta kommer att indikeras med förkortningen PWR, och bör uttryckas med ett nummer. Nummer som börjar med ett plustecken indikerar en korrigering för långsynthet, medan nummer som börjar med ett minustecken är en korrigering för närsynthet. Siffran anger hur mycket korrigering som behövs.

•  Granska storleken på ditt objektiv. Detta kommer att vara ett nummer listat bredvid förkortningen DIA, som hänvisar till diametern på linsen. Den rätta storlek är viktigt eftersom det gör att linsen täcker ögat ordentligt.

•  Förstå astigmatism mätningar. Om du har en astigmatism, kommer ditt recept har ett nummer för varje öga bredvid förkortningarna CYL och AXIS. Den CYL mätningen förklarar omfattningen av astigmatism. Ett positivt tal används för en hyperopic astigmatism och ett negativt tal indikerar en närsynt astigmatism. AXIS mätning indikerar orienteringen av linsen i grader.

5 Recensera bifokala mätningar. Om du behöver bifokala linser, kommer det att finnas ett nummer bredvid förkortningen ADD. Numret anger den styrka som krävs för bifokala delen av linsen.

•  Granska färg och märke. Du kommer bara att ha en färg som visas på ditt recept om du får färgade linser. Dock är varje recept krävs enligt lag för att indikera ett varumärke för linsen.

Tips


  • Om du behöver hjälp att förstå något av dessa mätningar ytterligare, kommer din optiker leverantör kunna förklara dem för dig.

Articles Liés