Hur får man varm efter en Raynauds attack

Raynauds sjukdom (även kallad Raynauds fenomen) är ett tillstånd där blodflödet till en människas extremiteter är tillfälligt minskat, vanligtvis som ett svar på kalla förhållanden. De vanligast drabbade extremiteterna är fingrar, tår och näsa. När en attack inträffar dessa extremiteter blir vita eller blå och domnar.
De flesta människor med Raynauds vet hur man förbereder för kallt väder genom att bära extra lager av kläder, men sådana enkla saker som att dricka något kallt, eller plocka upp något ur kylskåpet eller frysen kan utlösa en Raynauds attack.
När en allvarlig attack inträffar, kan du förlora känslan i alla fingrar och tår och resten av din kropp kan börja att förlora kroppsvärme. Här är några tips på vad du ska göra när du har en svår Raynauds attack.

Instruktioner


•  Om du kan få till en varmare plats, gör det. Gå in om du är utanför. Förvandla din värmare upp om du behöver tills du blir varm.

•  Ta bort eventuella blöta kläder.

•  Kör fingrarna under varmt vatten. Motstå frestelsen att stänga av vattnet till den varmaste inställningen. Placera händerna under för varmt vatten kommer att chockera systemet och kunde skälla ut din hud.

•  Om dina armar inte omfattas, täcka dem. Strumpor, handskar och hattar kan hjälpa till att hålla din kroppsvärme från att fly.

•  Om du kan sätta på ytterligare ett lager av kläder, göra det. Lägga till en tröja eller träningsbyxor kan göra stor skillnad.

•  Om tårna inte är alltför stel, gå upp och flytta runt. Detta kommer att hjälpa till att stimulera blodflödet i kroppen. När din kroppsvärme minskar, kommer du att börja få dåsig och du inte vill flytta runt. Dock kommer göra det hjälpa dig att få varmare snabbare.

•  Håll dig armarna ut till sidorna parallella med golvet och flytta dem i snabba, små cirklar. Detta kommer också att bidra till att stimulera blodflödet. Vicka på fingrar eller tår kan också hjälpa.

•  dricka eller äta något varmt för att öka din kroppsvärme. Eftersom koffein kan tygla dina blodkärl, undvik kaffe och varm choklad.

Tips


  • Det är lättare att förebygga Raynauds attacker än att behandla dem. Att vara förberedd med tröjor, handskar och hattar kan hjälpa parera attacker. Om du känner att ett anfall på, är det bäst att behandla det direkt. Inte göra det kan leda till en allvarlig attack, som varar timmar istället för minuter.

Articles Liés