Hur man identifierar symptom litiumtoxicitet

Litium är en kraftfull drog som används för behandling av bipolär sjukdom. Detta läkemedel ges alltid under en läkares strikt riktning som det är lätt att ta för mycket. Litium är känd som en humörstabiliserande. Personer med bipolär sjukdom genomgår humörsvängningar som tar dem från en rasande, hög energi sinnestillstånd till ett lågt, mycket deprimerade tillstånd. I båda fallen är den bipolära lidande inte kan fungera och växlar från en stämning till en annan. Därav namnet manodepressiv och bipolär. Det är som om två personer med två olika personligheter är i en person. Litium stabiliserar denna sjukdom genom att dämpa patienternas humör och hålla dem ännu.

Instruktioner


•  Know bipolära symptom. Det är viktigt att känna till symptomen av den underliggande störningen. I bipolära patienter, kan deras humör svänga från den ena änden av skalan till den andra. De kan vara manisk, vilket innebär att de kommer att visa höga nivåer av energi och vägrar att sova. Deras tal är non-stop och snabbt, ungefär som någon högt på stimulantia. I en manisk episod, kommer patienten också vara mycket aktiv och rastlös. Om de blir depressiv, symptomen är motsatsen till manisk. Patienterna är extremt låg, ledsen och tömd. De kommer inte att vilja göra något annat än ligga runt. Ibland kommer de att gråta och uttrycka självmordstankar. Inget av detta är normalt beteende och det innebär att patienten måste ta sin medicin för att stabilisera hans humör.

•  Vet litium toxicitetssymtom. Mildare symtom är illamående, kräkningar och diarré, vilket kan leda till ofrivilliga muskelsammandragningar, svullna ben och okontrollerbar ryckningar i armar och ben. Som litiumnivåerna ökar, kommer du att ha svårt att gå, yrsel, dimsyn, sluddrigt tal och en oregelbunden puls. Om de lämnas därhän, kommer litiumtoxicitet leda till kramper, koma och död.

•  genomgå regelbundna lab drar. Patienter som tar litium bör se sin läkare regelbundet för labbtester som kontrollerar de litiumnivåerna i blodet. Detta är ett bra sätt att veta om du blir giftig innan du visar några litiumöverbelastningssymtom, som är ganska farliga.

•  Kontakta din läkare. Om du tror att du blir giftiga, kontakta din läkare omedelbart. Han kan ge dig en undersökning och rita ditt blod för att avgöra om din litiumnivåerna är för höga.

Tips


  • Tala med din läkare om du har några frågor om din sjukdom eller läkemedel som förskrivs.
  • Om du får bröstsmärtor, oregelbunden hjärtfrekvens, yrsel eller bristande samordning, kontakta läkare omedelbart.

Articles Liés