Medicin för matförgiftning

Matförgiftning karaktäriseras av plötslig sjukdom som orsakas av att konsumera mat eller dryck som är förorenad med ett toxin eller infektiös organism. Det kan påverka en person eller grupp av personer som åt samma förorenad mat i ett parti, picknick, restaurang eller snabbmat utlopp. Symptomen kan börja timmar eller dagar efter konsumerar mat eller dryck.

Symptom


De vanligaste symtomen när du upplever matförgiftning är diarré och kräkningar, ofta tillsammans med buksmärtor. Du kan också få huvudvärk, feber och frossa, samt svaghetskänsla, beroende på hur allvarlig förgiftning i kroppen.

Orsaker


De flesta fall av matförgiftning resultatet av förorening av vatten eller mat av bakterier. Enligt Medline Plus encyklopedin, kan matförgiftning orsakas av:

* Bacillus cereus
* Botulism
* Campylobacter
* Cholera
* E. coli enteritis
* Fish poisoning
* Listeria
* Mushroom poisoning
* Staphylococcus aureus
* Salmonella
* Shigella
* Yersinia

Förebyggande


Tvätta alltid händerna med varmt och kallt rinnande vatten och tvål i minst 20 sekunder före och efter matlagning för att undvika kontaminering. Se till att använda rena rätter, redskap och räknare; sedan tvätta dem noggrant med desinfektionsmedel efter användning. För att hålla bakterier från att sprida sig, använder olika redskap och skärbräda för att skära rått kött eller kyckling. Kontrollera matens temperatur med termometer. Enligt Washington State Food and Beverage Arbetarhandbok, de flesta bakterier växer inte på varma eller kalla temperaturer. För att hålla säkra livsmedel, måste kalla livsmedel förvaras 41 ° F eller kallare. Varma livsmedel måste hållas 140 ° F eller varmare. Matlagnings temperaturer är:

165 ° F (15 sekunder) för fjäderfä (kyckling och kalkon), fyllda livsmedel eller fyllning,
alla råa animaliska produkter tillagas i en mikrovågsugn och alla uttjatade
potentiellt riskfyllda livsmedel, såsom animaliska produkter, kokta stärkelse, frukt och
grönsaker.

155 ° F (15 sekunder) för hamburgare och korv.

145 ° F (15 sekunder) för ägg, fisk, nötkött och griskött.

140 ° F för grönsaker som hot kommer att hållas och förpackas färdiga att äta mat
(Till exempel korv och konserverad chili) som värms för varm innehav.
Hot innehavet är att hålla maten varm tills serveras med 140 ° F temperatur eller varmare. Du kan använda soppvärmare, tabeller ånga och andra heta hållande enheter.

Behandling


Det är mycket lättare att veta om det är matförgiftning när människor i en grupp visar samma symptom, oftast kräkningar och diarré. I de flesta fall försvinner matförgiftning inom ett par dagar utan behandling. Ta en ordentlig vila och dricka mycket vätska, till exempel vatten och vätskeersättningslösningar. Undvik att dricka mjölk eller koffeinhaltiga drycker. Om du är allvarligt sjuk, du behöver läkarvård omedelbart.

Varning


Om du har diarré och kräkas så mycket, se till att du tar mycket vätska för att hindra dig från uttorkning. Om symtomen är allvarliga eller varar mer än 72-96 timmar, ringa läkare direkt, särskilt om en äldre person, barn, gravida eller ammande kvinnan påverkas. Håll prover av eventuellt kvarvarande mat ätit och avföring för provning av bakteriernas närvaro. Om du äter giftiga livsmedel, såsom giftiga svampar, måste du gå till ett sjukhus för akutvård för att få bort giftet ur kroppen.


Articles Liés