Vad är fetma??

Fetma har kopplats till en rad kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar, högt blodtryck, stroke, högt kolesterol, diabetes, vissa cancerformer och även depression. Enligt Centers for Disease Control and Prevention, fetma bland vuxna, ungdomar och barn i detta land fortsätter att öka, kostar nationen mer än 100 miljarder dollar varje år. Det finns åtgärder att individer kan vidta för att uppnå en hälsosammare livsstil.

Diet


Om du och din familj inte redan äter näringsrik, välbalanserade måltider, ändra dina matvanor. Låt snack livsmedel som innehåller mycket mättat fett och socker i snabbköpet gångarna. Håll massor av färsk frukt och grönsaker till hands istället. Uppmuntra familjen att dricka vatten och låg fetthalt eller fettfri mjölk i stället för fruktjuicer, kolsyrade läskedrycker eller sportdrycker, som alla är laddade med kalorier och socker. Vuxna bör äta 5-9 portioner frukt och grönsaker varje dag, medan barn bör äta minst fem portioner.
En typisk Portionsstorlek åtgärder ca 1 kopp färska, råa grönsaker, halv kopp kokta grönsaker och en små till medelstora bit frukt eller halv kopp konserverad frukt. En portion kött är 3 oz. Välj fullkorn bröd, pasta och spannmål, och hålla sig borta från förädlade livsmedel som framställts med vitt mjöl, raffinerat socker och mättat fett. Gör det till en vana att äta bara när du är hungrig och äter långsamt.

Matdagbok


Att hålla en matdagbok är ett användbart sätt att spåra dina matvanor. Ingenting inspirerar ändra snabbare än att se hur mycket vi äter i 1 dag tydligt tryckt på en sida. Skriv ner allt du äter under dagen från det att du stiger upp på morgonen tills du går till sängs. Logga eventuella måltider, mellanmål, drycker, resor till automaterna på jobbet, ibland du äter ut, till och med några smaktester medan du packar luncher eller laga mat för din familj. Anteckna datum, tid, vad du åt, hur mycket du åt, och var du åt det. Notera eventuella regelbundna måltider som du hoppa också.
Efter att ha hållit dagboken för ett par veckor, sitta ner och studera dina ätvanor. Identifiera de saker som du behöver ändra. Du kanske inte kan göra alla ändringar du behöver på en gång, men att sätta små mål bör hjälpa till att hålla uppgiften hanterbar tills du kan så småningom ändra din totala matvanor.

Motion


Öka din aktivitetsnivå. Försök att få in minst 30 minuters måttlig aktivitet varje dag. Om det verkar omöjligt med ditt fullspäckade schema, skjuta i flera dagar varje vecka. Även om du försöker göra något som involverar rörelse för bara 10 eller 15 minuter varje dag, hjälper varje liten bit. Klättra flera slagsmål i trappor istället för att ta hissen, eller gå runt kvarteret ett par gånger innan du drar bilen in i garaget när du kommer hem från jobbet. Trots känsla för trött i slutet av dagen för att utöva, påminn dig själv om att regelbunden motion faktiskt ökar energinivån, och kan få dig att känna dig mindre hungrig. Bara 30 minuter av lätt till måttlig motion fem dagar varje vecka ökar ämnesomsättningen.

Utbildning


Program gemenskapens hälso och hälsoundervisning i skolor kan bidra till att göra en skillnad i att förbättra hälsan hos landets barn. Fokus bör ligga på att främja goda matvanor och ger ytterligare tillfällen att delta i fysiska aktiviteter. Skolmåltidsprogram bör utformas för att erbjuda studenterna en mängd olika hälsosamma val i livsmedel och drycker finns tillgängliga för dem. Omfattande program bör koncentrera uppmärksamheten på att få både föräldrar och lärare som deltar i upprättandet friska levande mål och utvärdering av program med positiva förebilder som ett primärt mål. Gemenskaperna kan vidta åtgärder för att förebygga barnfetma genom noggrant val av hälsoutbildning läroplan för sina skoldistrikt, förutom att ge kvalitetsprogram idrott för studenter.

Stödgrupper


Gå med i en övervikt stödgrupp på nätet eller i ditt område (se Resurser). Folk tycker ofta uppmuntran att ansluta och dela med andra i liknande situationer. Fetma är inte bara om viktminskning. Det är ofta lika mycket om självkänsla. Stödgrupper ger individer möjlighet att erbjuda rådgivning och känslomässigt stöd, samt ge information om eventuella risker och fördelar som förknippas med de olika kirurgiska ingrepp som nu hjälpa människor med viktminskning. Gruppmedlemmar hjälper ofta andra att ställa positiva och realistiska mål.

Drug Therapy


I vissa fall, läkare rekommenderar läkemedelsbehandling för att hjälpa individer att upprätthålla viktminskning. Som med alla andra mediciner regim måste patienterna övervakas noggrant av sin läkare så att de kan bedöma den kontinuerliga effektiviteten och säkerheten hos de läkemedel som förskrivs. Den Food and Drug Administration har godkänt tre läkemedel viktminskning för behandling av fetma: Phentermine, en aptitnedsättande; Orlistat, som blockerar upptaget av något fett; och Sibutramin, ett läkemedel som styr hunger genom att signalera hjärnan att magen är full. Läkemedelsterapi kan användas i kombination med beteendeterapi för att förbättra mat-och motionsmönster.


Articles Liés