Trigeminusneuralgi Diagnos

Trigeminusneuralgi är en olidlig smärta i ansiktet. Till en början kan attackerna vara mild och slumpmässig, utvecklas till längre, tätare och chockerande stötar av smärta. Trigeminusneuralgi drabbar fler kvinnor än män, och normalt efter 50 års ålder behandlingar finns tillgängliga för att lindra lidandet för denna åkomma.

Orsaker


Trigeminusnerven förmedlar signaler från hjärnan till ansiktet. När denna nerv blir komprimerad eller skadad, uppstår smärta. Komprimering kan orsakas av tumörer eller blodkärl förlänga som du ålder och kommer att vila på nerven. Skador på nerver från multipel skleros kan också orsaka trigeminusneuralgi.

Symptom


Symtom på trigeminusneuralgi kommer att omfatta stickande eller jabbing smärta som känns som elektriska stötar som varar flera sekunder. Smärta påverkar ena sidan av ansiktet i taget och kan komma och gå under hela dagen. Smärtan kan pågå i dagar, veckor eller månader och försvinner för samma tid. Smärta kommer att fokusera på vissa områden i ansiktet där trigeminusnerven ligger bland annat käken, kinden, läppar, tandkött och i vissa fall pannan och ögonen.

Diagnos


Ingen enskild test kan avgöra trigeminusneuralgi, så kommer din läkare att anteckna dina symtom och sjukdomshistoria. Han kommer att beröra ditt ansikte i områden av trigeminusnerven och andra platser i ansiktet för att avgöra om smärtan är lokaliserad till nervbanan. En MR-undersökning av huvudet kommer att avgöra om neurologiska sjukdomar som multipel skleros orsakar trigeminusnerven smärta. En magnetisk resonans angiografi innebär ett färgämne injiceras i blodet och tillåter att blodkärl eller pressproblem trigeminusnerven som ska visas tydligare i bildbehandling.

Triggers


Din läkare kan fråga om du upplever vissa triggers som är förknippade med trigeminusneuralgi. Dessa triggers av ansiktssmärta inkluderar dricka, äta, borsta tänderna, sätta på makeup, rakning, ler och stryker eller röra ansiktet. Dessa triggers och de områden i ansiktet där smärta fokuserar hjälper läkaren vid diagnos.

Behandling


Antiepileptika såsom Carbatrol och Dilantin blockera smärtsignaler från hjärnan och är den vanligaste behandlingen för trigeminusneuralgi. Muskelavslappnande medel såsom baklofen kan användas tillsammans med antiepileptika. En alkohol injektion i områdena ansiktet upplever smärta ger tillfällig smärtlindring. Ingrepp skulle omfatta antingen stoppa nerven från att komprimeras eller skada nerven för att hålla den från att skicka smärtsignaler. Strålning kommer avskärning av nerven eller skicka elektriska strömmar till nerven orsaka fel och sluta skicka signaler till hjärnan. Det är chansen att tillfälligt eller permanent domningar i ansiktet efter dessa förfaranden.


Articles Liés