Vilka är Kramper & Tias?

Kramper och TIA är båda hjärnrelaterade problem. Ett beslag orsakas av onormal elektrisk aktivitet i hjärnan. En TIA - transitorisk ischemisk attack - händer när en blodpropp täpper en artär och en del av hjärnan inte får blod den behöver.

Beslags Effekter


Beslags symptom hända snabbt. En förlust av muskelfunktion, ryckningar, muskel åtstramning, som faller till golvet och förändring i medvetandet är alla vanliga symptom under ett anfall.

TIA Effekter


Symtom på en TIA är domningar eller svaghet i arm, ben, ansikte eller ena sidan av kroppen. Förvirring, svårigheter att tala eller förstå, synproblem, gångsvårigheter, yrsel eller svår huvudvärk är också symptom på en TIA.

TIA Överväganden


En TIA liknar en stroke, men det finns ingen permanent hjärnskada med en TIA. Det är en viktig indikator på att en person är i riskzonen för stroke. Strokes förekommer i hälften av alla patienter inom ett år upplever en TIA.

Tidsplan


En TIA varar bara en liten stund. Symptomen försvinner oftast inom en timme, men kan pågå i upp till 24 timmar. Beslags symptom fortsätter sällan mer än 15 minuter.

Varning


En person som upplever en TIA bör söka medicinsk hjälp omedelbart. En person som har ett anfall bör alltid meddela sin läkare. Om detta är den första beslag söka vård omedelbart.


Articles Liés