Hur fungerar Pain Medicinering fungerar?

Mediciner


När du har huvudvärk, ta dig en aspirin. När du vrickning ditt knä, du tar ibuprofen. När du har kirurgi, ta dig morfin. Men hur dessa mediciner tar din smärta borta, och varför finns det så många typer? I allmänhet är dessa mediciner minskar din smärta upplevelse. I de flesta fall kommer pillret du tar antingen störa signalen på väg från det skadade området i hjärnan, eller kommer det att förändra hur hjärnan tolkar den signalen. Två av de viktigaste typer av smärts vi använder är icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) och narkotika.

NSAID


NSAID är tillgängliga både över disk och som recept, varvid de vanligaste typerna ibuprofen, acetylsalicylsyra och naproxen natrium. När du tar ibuprofen, till exempel, löser det i blodet och får arbeta. NSAID innehåller ingredienser som blockerar de enzymer som ansvarar för att göra prostaglandiner, som är kemikalier som orsakar skadade vävnader sväller. När vävnaderna sväller, nervimpulser till hjärnan blir allt vanligare. Din ibuprofen piller stör denna process genom att begränsa antalet smärtsignaler som når hjärnan, vilket ger dig lättnad. Denna lättnad varar så länge som NSAID förblir aktiv i ditt system. Vissa NSAID har en längre aktiv period än andra, så se till att medicinera själv därefter.

Narcotics


Till skillnad från NSAID, inte narkotika inte rikta problemet - de tråkiga känslan. När narkotika, även kallade opioider, lösas upp i blodet, de fäster vid de proteiner som tar smärtsignaler till hjärnan. Detta stör smärtan cykeln. Narkotika anger också i hjärnan, och ändra hur smärtan känns. Med andra ord, de tar inte bort smärtan, de helt enkelt låta hjärnan att tolka smärta på olika sätt. På grund av sina biverkningar och tendens att bli beroendeframkallande, narkotika kräver recept. Några exempel på narkotika är morfin och kodein.

En Medicinering fungerar inte för Everybody


Nu när du vet hur de fungerar, hur vet du vad mediciner kommer att hjälpa din smärta? NSAID används typiskt för att behandla vanliga åkommor såsom stukningar, värk och menstruella kramper. Dessa förhållanden orsakar så kallad akut smärta eller smärta som varar endast så länge som skadan eller tillstånd. Kronisk smärta, å andra sidan, varar längre än läkningstiden för en skada. Fibromyalgi är ett exempel på kronisk smärta. Eftersom kronisk smärta har vanligtvis ingen uppenbar orsak, narkotika är ofta effektivare. Naturligtvis olika smärtstillande påverkar människor på olika sätt, eftersom det inte finns två individer har samma kemiska sammansättning. Det är därför det finns så många läkemedel på marknaden idag, och många fler som testas för framtida bruk. Om du någonsin osäkert om en smärts fungerar för dig, kontakta läkare eller apotekspersonal.


Articles Liés