Neuralgi smärtbehandling

Neuralgi är ett tillstånd som kännetecknas av intensiv intermittent smärta som följer vägen av en eller flera nerver. Även om dess orsaker inte alltid kända, potentiella källor är klämda nerver, strukturella avvikelser, karies, infektion, herpes zoster-virus (bältros), ansträngda ögon, artrit och systemiska sjukdomar som diabetes. Behandling för neuralgi varierar med dess bakomliggande orsak, liksom platsen och svårighetsgraden av symtomen.

Förståelse Neuralgi


Enligt US National Library of Medicine webbplats, är den vanligaste källan till neuralgi inflammation i trigeminusnerven, som levererar känsla i ansiktet och i de yttre ytorna på dina ögon. Om du lider av denna form av neuralgi, kommer din smärta normalt ske på endast en sida av ansiktet, och kan förvärras av ljud eller beröring, samt vardagliga aktiviteter som att äta, dricka och borsta tänderna. Bältros relaterade symptom (postherpetisk neuralgi) kommer att manifestera i vilken del av kroppen påverkas av herpes zoster. Occipital neuralgi uppstår när occipital nerven vid basen av din skalle kläms. En annan vanlig form av sjukdomen --- kallas glossopharyngeus neuralgi --- slår vägen för glossopharyngeus nerven, som levererar känsla till halsen.

Behandla Primära orsaker


Om en specifik orsak till din neuralgi hittas kommer din behandlingsplan koncentreras på lindring av denna bakomliggande orsak. Men även om orsaken till dina symptom är okänd, är effektiv behandling vanligtvis tillgänglig. Potentiella alternativ för primär behandling av neuralgi inkluderar kirurgi för att korrigera nervskada eller onormalt och strängare kontroll av blodsocker för ärenden som rör diabetes.

Mediciner


Smärtan av neuralgi kan styras av ett antal läkemedel. Om dina symtom orsakas av trigeminala, postherpetisk eller glossopharyngeus neuralgi, kan du få smärtlindring av antiepileptiska läkemedel såsom fenytoin, gabapentin eller karbamazepin. Dessa läkemedel får sin effektivitet genom att bromsa vissa nervsignaler. Din postherpetisk neuralgi smärta kan också förbättras genom användning av antidepressiva läkemedel såsom nortriptylin, amitriptylin eller duloxetin. Topiska krämer innehållande kapsaicin kan också vara effektivt.

Befrielse kan också vinna på lokal injektion av bedövningsmedel läkemedel eller kemisk blockering av de drabbade nervbana. I vissa fall kan mildare neuralgi smärta gynnas användning av over-the-counter smärtstillande såsom paracetamol, acetylsalicylsyra eller ibuprofen. Om dina symtom är allvarliga, kan din läkare rekommendera tillfällig användning av ett narkotiskt som kodein. Rådgör med din läkare för en fullständig förklaring av riskerna och fördelarna med någon medicin som han kan ordinera.

Ytterligare behandlingar


I vissa fall kan din neuralgi symtomen förbättras med hjälp av en transkutan elektrisk nervstimulering (TENS) enhet som skickar elektriska impulser till den drabbade delen av kroppen för att blockera smärtsignalerna. Du kan också dra nytta av motoriska cortex stimulering (MCS), vilket innebär att placera en styrbar pulserande elektrod över hjärnans sensoriska cortex.

Om du lider av bältros, kan du ibland förhindra neuralgi komplikationer med hjälp av effektiva antivirala läkemedel. Rådgör med din läkare för mer information om bältros behandling.


Articles Liés